DISC & jij als leidinggevende

✏️ Opdracht

Wat zegt jouw DISC stijl over jou als leider?

  1. Kijk terug naar jouw DISC stijl(en) uit de vorige les:
    • Welke eigenschappen herkende jij in jezelf? Hoe zet jij deze in in jouw leiderschap?
    • Elke kwaliteit heeft ook valkuilen. Een valkuil vind je door er ‘te’ voor te plaatsen. Bijvoorbeeld: mijn kwaliteit is doelgerichtheid, mijn valkuil is té doelgericht zijn. Welke effect heeft dat? Bijvoorbeeld: te weinig rekening houden met de meningen en gevoelens van anderen. Of belangrijke zaken over het hoofd zien in de snelheid om het doel te bereiken.
  2. Schrijf je inzichten op


Check nu het overzicht hieronder: wat herken je hiervan? Heb je nog aanvullingen op jouw eigen inzichten?

DISC-stijlen-van-leiderschap

Als je twijfelt, kun je ervoor kiezen om feedback te vragen aan jouw team. Het is waardevol om te horen hoe anderen jou zien. En wat het effect is van je gedrag.

Dit is overigens ook een goede manier om ‘blinde vlekken’ 👀 te spotten. Dit mini-onderzoekje maakt je nog bewuster van jouw kwaliteiten, meerwaarde en dingen die je nog kunt leren. Daarnaast is feedback zoekend gedrag inspirerend en het toont dat jij als leider toegewijd bent om je werk goed te doen en continu te verbeteren. 

Deze eenvoudige vragenlijst kun je gebruiken om feedback te vragen aan jouw team. Geef hem aan verschillende collega’s om een vollediger beeld te krijgen.

Welke eigenschappen herkennen zij in jou?

Tip ☝️ deins jij niet terug van een goed en waardevol gesprek? Plan dan een kop koffie in met de teamleden die de moeite hebben genomen om de vragen te beantwoorden. Zo kun je doorvragen wat ze precies bedoelen met een antwoord, vragen naar concrete voorbeelden en – als je wilt en de feedback waardevol vindt – zoeken naar mogelijkheden om te verbeteren op ontwikkelpunten.

Scroll naar boven